Do’s & Dont’s στα Social Media

Ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής επικοινωνίας από το 2007 και έπειτα είναι τα Social Media.

Γιατί όμως ;

Δωρεάν ή με μικρό κόστος μπορείτε  να έχετε άμεση επικοινωνία με τους δυνητικούς σας ψηφοφόρους,να προωθήσετε τις ιδέες σας και να γίνετε πιο θελκτικοί.

Όμως κάτι που φαίνεται τόσο απλό δεν θα μπορούσε να μην έχει και περίπλοκη πλευρά.

Ανάλυση δεδομένων και διάδοση ορθών μηνυμάτων, είναι τα στοιχεία  που κάνουν  τα μέσα κοινωνικής δικτύωση  « πεδίο δόξης  λαμπρόν »  για σωστά και ακριβή αποτελέσματα .

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θα σας πλησιάσουν και θα σας ‘πουλήσουν’ γνώση. Ποιοι από αυτούς  χειρίζονται  τα μέσα αυτά στο μέγιστο βαθμό; Ποιοι από αυτούς αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγονται; Μπορούν  να συλλέξουν τα δεδομένα; Πως; Θα τα αφήσεις όλα στη τύχη;

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους επαγγελματίες της επικοινωνίας όπως είμαστε εμείς.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εσάς, είναι να σας δώσουμε ελάχιστα  παραδείγματα με το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι.

Ίσως σας βοηθήσουμε και λίγο να κάνετε μια πιο σωστή επιλογή συνεργατών.

 

Do’s-Τι να κάνετε;

Κρατήστε τις αναρτήσεις σας σύντομες & μικρές– Ποσταρίσματα με λιγότερους από 100 χαρακτήρες παίρνουν μεγαλύτερο engagement.

Απαντήστε σε ερωτήσεις και αναρτήσεις – Η σελίδα σας δεν είναι το μέρος που κλείνεστε, εν αντιθέση μάλιστα είναι το μέρος  που σας κάνει κοινωνικούς! Απαντήστε στους followers σας και να μην είσαστε απόμακροι.

Κάντε ερωτήσεις και ζητήστε σχόλια – Οι καλύτερες δημοσιεύσεις στις σελίδες του Facebook τείνουν να είναι ερωτήσεις. Να ρωτάτε τους followers σας  συχνά και ακούστε τι λένε. Δωρεάν feed back και έρευνα. Δεν είναι άσχημη ιδέα. Σίγουρα πιο φθηνή από μια εταιρία δημοσκοπήσεων.

Συμμετοχή στη συζήτηση – Οι χρήστες εκτιμούν τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον.

Δώστε χρήσιμους συνδέσμους  – Φροντίστε να βοηθήσετε και  να εκπαιδεύσετε τους followers σας , όχι μόνο να προωθήσετε τον εαυτό σας.

Κρατήστε τους followers σας ενημερωμένους –  Είστε ένα πρόσωπο που έχει ενδιαφέρον. Ενημερώστε τους ανθρώπους για το που βρίσκεστε , τι κάνετε και γιατί. Ενημερώστε τους  για εκδηλώσεις που πιθανόν να τους ενδιαφέρουν.

Δημοσίευση φωτογραφιών – Οι άνθρωποι αγαπούν να αναγνωρίσουν κάποιον που ασχολείται με τη πολιτική. Ας μην ξεχνάμε όμως  και το πόσο σημαντική είναι η εικόνα. Θα ήθελες κάποιον να ποστάρει κάτι χωρίς εικόνα; Θα σου φαινόταν ενδιαφέρον ; Βίντεο ίσως; Μπορεί να είναι καλύτερο το βίντεο..

Πες ευχαριστώ – Ευχαριστήστε  τους followers σας. Κάντε τους να νοιώθουν στο  κέντρο της εστίασής σας.

 

Dont‘s-Τι να μη κάνετε:

Overpost – Πολλές δημοσιεύσεις δεν σημαίνουν μεγαλύτερο engagement. Μάθετε να μετράτε τα στατιστικά και δείτε πότε , πως και πόσο περιεχόμενο μπορείτε να δημοσιεύσετε.

Αυτό-προώθηση σε υπερβολικό βαθμό– Ο κανόνας 90/10 έγινε για εσένα.Το 90% των δημοσιεύσεών σου πρέπει να έχει ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Το 10% μπορείς να το προωθήσεις.

Ορθογραφικά λάθη – Η «Γραμματική Αστυνομία» δε συγχωρεί! Δεν ξέρετε να γράφετε σωστά τη λέξη «συνονθύλευμα»; Δεν είναι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσετε.  Παρ’όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βέβαια τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν δεν μπορείτε  να γράψετε σωστά ούτε μια πρόταση , είσαστε  σίγουρος ότι μπορείτε  να διαβάσετε τους  τεράστιους όγκους νομοθεσιών που σας περιμένουν;

Να είστε ντροπαλοί – Αυτή είναι η ευκαιρία σας  να μιλήσετε απευθείας στους followers σας. Πρέπει να επιζητείτε την αλληλεπίδραση. Μη κρύβεστε. Τα social media  είναι το μέρος για να αναδειχθείτε.

Overshare – Πρόσεχε τι κοινοποιείς,πως και γιατί. Όλα κρίνονται.

Μυστικά– Δεν χρειάζεται να πείτε σε όλους τους στόχους σας – κάποια πράγματα πρέπει να παραμείνουν κρυφά  να μην μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μη θυμώνεις και μη σαστίζεις- Θυμήσου ότι τα μηνύματά σου είναι δημόσια. Οι καλά μελετημένες και σωστές απαντήσεις είναι ζωτικής σημασίας.  ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟ BOLD!!!

 

και να θυμάστε..
Θα ψηφίζατε κάποιον που δεν έχει δική του σελίδα στο Facebook;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: